by adriennekoehazi

AdriaDesign

Filmajánló: Hölgy aranyban

2020. június 02. - adriennekoehazi

Tegnapelőtt egy nagyon érdekes filmet láttam, amit most veletek is meg szeretnék osztani. Ez nem más, mint a Hölgy aranyban 2015-ös mozi, Helen Mirren és Ryan Reynolds főszereplésével. A filmben végigkövethetjük Maria Altmann harcát, hogyan próbálja visszaszerezni az anno a családja tulajdonába tartozó festményeket, amik most a bécsi Belvedere falain lógnak. Altmann zsidó családból származott és őt is, mint sok mindenkit a két világháború között, megaláztak és elvették a házukat és az összes ingóságukat, amit aztán felsőbb körökben mozgó náci tisztek és családjaik kaptak meg. Altmann és a férje még a szerencsések közé tartoztak, el tudtak menekülni Amerikába, mielőtt bármelyiküket is egy táborba deportálták volna.

dsgdrg.JPG

A film pedig a 90-es években játszódik, röpke ötven évvel a világháború után és bemutatja, hogy Maria Altmann és az ügyvédje, a szintúgy zsidó menekült családból származó Randy Schoenberg milyen úton-módon szerzik vissza Altmann képeit, amik közül az egyik konkrétan az Ausztria Mona Lisájának emlegetett Hölgy aranyban a híres szecessziós festőtől, Gustav Klimttől. A festményen Altmann nagynénje szerepel, Adele Bloch-Bauer.

A film nagyon jól bemutatja, hogy Altmann mennyit küzdött a képeiért: a Belvedere viselkedése mellett nem lehet elmenni. A festményeket saját kincseiknek tekintették, valahogy úgy, mintha csak az égből pottyantak volna oda és nem egy családtól szedték volna el a nácik teljesen jogtalanul. Elgondolkodtató, a filmbeli visszatekintések a háború kitörése előtti időszakra rendkívül meggyőzőek. Én csak ajánlani tudom!

Itt pedig a két festményt tudjátok megnézni Adele Bloch-Bauerről:

800px-gustav_klimt_046_1.jpg

800px-gustav_klimt_047_1.jpg

 

Képek forrása:

Részlet a filmből: port.hu

Gustav Klimt-festmények: Wikimedia Commons

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskertmuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr2215731030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása