by adriennekoehazi

AdriaDesign

Heti inspiráció: F-111

James Rosenquist festménye

2020. augusztus 06. - adriennekoehazi

Sziasztok!

A mai nap a karantén ideje alatt megkezdett napi inspirációból avanzsáló heti inspiráció bejegyzéseit folytatnám. Ezúttal a hetvenes-nyolcvanas évek egyik nagy befolyású amerikai művészét hoztam nektek, James Rosenquistet, méghozzá az egyik kedvenc festményemet tőle: az F-111-et.

Igen, a cím már rögtön utal is a kép témájára: valami katonai dolgot képzelünk el magunknak, nem igaz? Az F-111 nem más, mint egy vadászbombázó.

cri_000000237837.jpg

Rosenquist nagy felületre, olajfestékkel alkotta meg ezt a festményt, ami több szekcióból áll. Ezek a részletek egymásba mosódnak, lefedik egymást, végeérhetetlenül összefonódnak. Az akkori nagy amerikai élet aspektusait mutatják be: látjuk itt a félig-meddig elfedett vadászrepülő mellett hajszárító alatt megjelenő boldog arcot, ételt, napernyőt és egyéb, a katonasághoz kapcsolható tárgyakat.

cri_000000237839.jpg

A kapitalizmus egy festményben megjelenítve, mondhatnánk. A boldog amerikai fehér arc, végtelen mennyiségű étel és ital, de az ezen képek mögött megbújó erőszak viszont mégis megkerülhetetlennek tűnik.

cri_000000237840.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskertmuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr9416082522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása