by adriennekoehazi

AdriaDesign

The Red House (Vörös ház) története

William Morris álma

2020. augusztus 18. - adriennekoehazi

Az előző cikk keretein belül William Morris iparművész és dizájner munkásságával foglalkoztam, aki a 19. század Angliájában élt és igyekezett visszatérni a gyökerekhez és kapcsolatot teremteni a művészet és a társadalom között. Ha az előző bejegyzést nem olvastad, itt tudod elérni.

29342.jpg

Morris hamar rájött, ha megfelelő otthont akar magának teremteni, akkor azt mindenképp saját magának kell megterveznie.

Ennek a gondolatnak a gyümölcse volt a Red House, avagy a Vörös ház, ami a vörös homlokzat miatt kapta ezt a nevet. Középkori építmények és a neogótika inspirálta őt és a barátját, Philip Webbet a ház megtervezésében és felépítésében.

william-morris-red-house-interior-1024x692.jpg

A ház nemcsak otthonként funkcionált, Morris a megépítés során kiélhette minden elgondolását és álmát. Nemcsak magát a házat tervezte ő, de a belsejét is: a tapéta, a csempék, a bútorok mind-mind az ő tervei és dizájnjai alapján születtek; rengeteg hasonló gondolkodású barátja segített a kivitelezésben és a tervezésben is.

bedroom_kelmscott_manor_oxfordshire_england_dsc00071.jpg

A cégének, a Morris, Marshall, Faulkner & Co. megalapításához is ez vezetett: nemcsak tapétakészítéssel, de ólomüveg-gyártással is foglalkoztak, természetesen minden dizájn saját kezűleg lett megalkotva.

A Vörös ház gyorsan gyülekezőhellyé vált: Morrisnál rengetegen jártak vendégségben, a preraffaeliták közül is sokan segítettek neki a ház kidíszítésében. Morris úgy képzelte el az otthonát, hogy élete végéig ott fog élni, azonban a maximalista és folyton valami újdonságra vágyó személyisége meggátolta ebben és már röpke öt év után elköltözött. Természetesen más események is közrejátszottak abban, hogy a családjával visszatért Londonba: a középkori szellemiségű mozgalom felbomlott, másrészt Morris a cégét az otthonával egy tető alá szerette volna hozni, ami a Red House-ban praktikus okokból nem igazán működött volna.

red_house_home_of_william_morris_9.jpg

 

Ha szeretnél naprakész lenni az újonnan felkerült tartalmakból (és még sok másból!), kövess be a következő platformokon:

Facebook: Varázskert Művészet és Design

Instagram: adriennekoehazi

Pinterest: Adrienne K.

Várlak szeretettel! 

 

Forrás:

My Modern Met

V&A Museum: Arts and Crafts és Introducing William Morris

 

 

Képek forrása:

Múlt-kor

Wikiwand

Wikiarcquitectura

Wikimedia Commons

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskertmuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr4415580752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása