by adriennekoehazi

AdriaDesign

Napi inspiráció - 1. nap

Claude Monet - Impresszió

2020. március 22. - adriennekoehazi

Úgy döntöttem, hogy mostantól kezdve minden nap határozatlan ideig megosztok veletek egy képzőművészeti alkotást, ami az utóbbi három év alatt a tanulmányaim során leginkább inspirált. A bejegyzések célja nem az, hogy minél több háttérinformációt megtudjunk a képekről, hanem egyszerűen csak egy nap öt percre el szeretném vonni a figyelmeteket a valóságban zajló eseményekről. Ha egy nap öt percet szántok a bejegyzésemre, végig olvassátok a kis szösszenetet, amit írok hozzá és belemerültök a képbe, remélem, hogy – ha más nem – csak pár pillanatra elfelejtitek a gondjaitokat.

Hiszen ez lenne a művészet célja is, nem igaz?

claude_monet_impression_soleil_levant_1872.jpg

Először is Claude Monet képével kezdeném, ami az Impresszió címet kapta. Tudom, hogy néhányan egészen biztos eléggé szkeptikusak vagytok a modern művészetekkel és azon belül is az absztrakcióval szemben, ezért szeretném megosztani veletek a képhez fűződő élményeimet.

A modern művészeteket nagyjából a 20. század elejétől, 19. század végétől számoljuk. A művészek egyre inkább belemerültek a saját képzeletükbe, elkezdték aszerint ábrázolni a dolgokat, ahogy ők látják és nem úgy, ahogy a nagy akadémikus művészeti élet irányítói amúgy elvárták tőlük.

Monet-t a nap állása, a víz tükröződése érdekelte, az impresszió, hogy milyen benyomást kelt az érzés, mikor elsők között állsz a vízparton, hogy megtekintsd a napfelkeltét.

Csak vessetek egy pillantást a képre, a lazúros színekre, amik gyengéden fedik egymást, az ecsetvonások laza összességére, amiből – ha megfelelő távolságból szemléljük a festményt – rögtön összeáll a kép a fejünkben.

És végül csak nézzetek bele a kép középpontja, a narancsszínű napba, ami a legerősebb szín a festményen.

Reményeim szerint a kép egy kis örömet vitt a nehézségek közé. Holnap jelentkezem az újabbal!

 

Ha szeretnél naprakész lenni az újonnan felkerült tartalmakból (és még sok másból!), kövess be a következő platformokon:

Facebook: Varázskert Művészet és Design

Instagram: adriennekoehazi

Pinterest: Adrienne K.

Várlak szeretettel! 

 

Kép forrása: Wikimedia Commons

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskertmuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr2515543780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása