by adriennekoehazi

AdriaDesign

Művészettörténeti Kisokos: Neoplatonizmus

2020. augusztus 30. - adriennekoehazi

Sziasztok!

A mai napon egy újabb bejegyzést hoztam nektek a Művészettörténeti Kisokosból!

Az újplatonizmus, vagyis a neoplatonizmus a késő antik kor jellemző filozófiai gondolkodásmódja, amely azt igyekezett bemutatni, hogy milyen is az embert körülvevő világ és ő hogy találja meg benne a helyét.

Az újplatonizmus tulajdonképpen modern fogalom, az emberek, akik anno ezzel foglalkoztak, simán csak platonizmusnak nevezték. Platón tanaiban helyet kap az idealizmus, ami azt jelenti, hogy mindennek a középpontján egy isten áll. Ezt az ideális világot csupán extázis útján érhetjük el a mi világunkból, ami csupán az idealizmus tükre lehet.

Mivel a reneszánsz művészek már nemcsak egyszerű mesteremberek voltak, hanem rendkívül műveltek, és ehhez a műveltséghez a filozófia, nyelvek és a vallástörténet is hozzátartozott.

Neoplatonista művész volt többek között Giorgione is. A képeinek jelentését máig fejtegetik a művészettörténészek.

5ca410a30ebb72c37af7dcfe54a8d58f_d49afe6e3b4eb7cadfe308837303ec67.jpg

cultura-giorgione-da-castelfranco-a-vihar.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskertmuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr4116081276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása