by adriennekoehazi

AdriaDesign

Heti inspiráció: A kövek beszélnek - II. rész

Bory Jenő vára Székesfehérvárott

2020. augusztus 30. - adriennekoehazi

Sziasztok!

A múlt heti inspirációs bejegyzésemet követve jövök nektek ezúttal egy második résszel ugyanarról a témáról, méghozzá a Bory-várról, hiszen annyi látnivalót találhat az ember egy helyen, hogy egy rövidke bejegyzés egyáltalán nem elég!

img_20200806_130432.jpg

Ahogy írtam, a várban rengetegféle műalkotásra bukkanhatunk: Bory Jenő felesége, Komócsin Ilona, aki számára tulajdonképpen a vár készült, festőművész volt, ezért a várban 3 műterem is található. Ma ezek egy része a múzeum részei, mi is megcsodálhatjuk a Bory-család (és más magyar festők által) készített műremekeket.

Rengeteg portré található itt Bory feleségéről, Ilonáról, illetve lányaikról is. A képek rendezetlen összevisszaságban, padlótól a plafonig beborítják a helyiségeket, itt-ott szobrokkal megtűzdelve. Igaz, ez a részleg most már a látogatóknak van fenntartva, mindenesetre tökéletesen el lehet képzelni, hogyan is nézhetett ki anno a Bory-család műterme.

img_20200804_122607.jpg

Ami engem még megragadott a várban, az a Zászlós torony belseje volt: a csigalépcső, ami felfelé fut és a festett korlát csodás hangulatot teremet: a torony pont annyira magas, hogy az ember még épp ne szédüljön el, mire felér. A kazamatától számítva a legfelső toronycsúcs között harminc méter található, így mondanom sem kell, hogy a kilátás utánozhatatlan.

img_20200806_130538.jpg

Remélem, a Te érdeklődésedet is felkeltettem ezzel a két rövid kis szösszenettel a várról; még van legalább egy hónap a jó időből, a Bory-várat így mindenképp érdemes útba ejteni és a saját szemeddel is megcsodálni a felsorolt alkotásokat!

img_20200806_130557.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskertmuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr7416132530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása