by adriennekoehazi

AdriaDesign

Művészettörténeti Kisokos: Dendrokronológia

2020. május 19. - adriennekoehazi

Ezúttal egy különleges eljárási módot szeretnék nektek röviden bemutatni, a dendrokronológiát. Ezt a módszert a fák korának megállapítására használják, ugyanis különbséget lehet tenni a száraz és a csapadékos évszakok között, ezáltal egy év pontossággal meg lehet határozni egy fa korát.

De hogy ehhez mégis hogy jön a művészettörténelem?

img_4225_510px_jpg_510x1000_q85.jpg

A kor nagy festői nemcsak vászonra dolgozták ki csodálatos képeiket, hanem ugyanúgy használtak fatáblákat is. Ez főleg északon volt elterjedt módszer, gondoljunk csak a van Eyck-fivérekre vagy épp Brueghel-re.

800px-van_eyck_arnolfini_portrait.jpg

1280px-the_triumph_of_death_by_pieter_bruegel_the_elder.jpg

Természetesen emellett még többféle kutatási módszer létezik, mint például a festéket is meg lehet vizsgálni, ugyanis bizonyos évszázadokban más és más alapanyagokat használtak a festékekhez, így néhány esetben ez is segíthet egy dátum nélküli festmény készítési évének meghatározásához.

1280px-dendrochronological_drill_hg.jpg

De természetesen a „legegyszerűbb” módszer még mindig a nézegetés. Milyen stílusú a kép? Hogy használta a művész az ecsetet? Mennyi festéket tett a képre? Tisztában volt a perspektíva alapszabályaival?

Amennyiben a művészettörténésznek sikerül ezen kérdések özönét egy-két válaszra lesűríteni, úgy már össze lehet hasonlítani a képet más olyan festményekkel, amik abban az évtizedben vagy évszázadban, azon a vidéken készültek.

tyers1.jpg

Természetesen ez nemcsak festményekre vonatkozik, hanem bármilyen más műalkotásra, legyen szó egy grafikáról vagy épp egy szoborról.

 

Ha szeretnél naprakész lenni az újonnan felkerült tartalmakból (és még sok másból!), kövess be a következő platformokon:

Facebook: Varázskert Művészet és Design

Instagram: adriennekoehazi

Pinterest: Adrienne K.

Várlak szeretettel!

 

Képek forrása:

Jan van Eyck: Arnolfini-portré - Wikimedia Commons

Pieter Brueghel: A halál diadala - Wikimedia Commons

A dendrokronológia eszközei - Wikimedia Commons

Dendrokronológiai vizsgálat - artgallery.nsw.gov.au és studentguides.britishart.yale.edu

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskertmuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr4815685934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása