by adriennekoehazi

AdriaDesign

Napi inspiráció - 31. nap

Kölni dóm

2020. április 22. - adriennekoehazi

A kölni dóm a német gótikus építészetnek talán az egyik legkiemelkedőbb épülete. A helyén már a 9. században állt egy dóm, aminek a 13. század közepén, a gótika térhódításának köszönhetően, egy részét lebontották és újat építettek a helyére.

A 16. század közepéig tartott ez az építkezés, mikor is pénz és érdeklődés hiányában leállították. Akkor, röpke 300 éven keresztül a dóm egyik tornya befejezetlen maradt.

800px-hasak_der_dom_zu_koln_bild_17_1824.jpg

A historizmusnak köszönhetően idealizált érdeklődéssel fordultak újra a félbemaradt dóm felé az 1800-as évek közepén. A nemzeti identitás felkutatása és rögzítése, valamint az uralkodók hatalmának megszilárdítása érdekében a gótikát választották meg az új nemzeti stílusnak, egészen addig, míg rá nem döbbentek, hogy a legelső, gótikus jegyekkel épült templom éppenséggel Franciaországban áll.

cologne_cathedral_aerial_25326253726-752x1024.jpg

Ez a fajta hírverés jót tett azonban a dómnak, 1880-ra készült el végül, igaz, hogy ez röpke 600 évig tartott.

 

Ha szeretnél naprakész lenni az újonnan felkerült tartalmakból (és még sok másból!), kövess be a következő platformokon:

Facebook: Varázskert Művészet és Design

Instagram: adriennekoehazi

Pinterest: Adrienne K.

Várlak szeretettel! 

 

Képek forrása

A dóm 1824-ben: Wikimedia Commons

A dóm most: German Culture

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskertmuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr315605400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása