by adriennekoehazi

AdriaDesign

Röviden Chanelről

avagy a világhírű stílusikon és az ő mocskos kis titkai

2020. április 17. - adriennekoehazi

Úgy hiszem, senkinek sem kell bemutatni Gabrielle Chanelt.

De ki is volt ő valójában?

640x360_1.jpg

A divat nagyasszonya, aki megreformálta a nők gondolkodásmódját? Magas rangú férfiak kitartott szeretője? Náci kém?

Sajnos, Coco Chanelre mindegyik állítás igaz. Hoztam nektek egy rövid szösszenetet, ami megvilágítja Madamoiselle Chanel egyszerű hátterét és sötét titkait.

  • Chanel nyomorúságos körülmények között nőtt fel, egy Franciaországi dologházban született, anyja halála után egy szigorú katolikus árvaházban nevelkedett, ahol varrni is megtanult, ami - mint ahogy később kiderült - a sikere alapköve lett.
  • Miután 18 évesen elhagyta az árvaházat, egy helyi szabónál helyezkedett el, mint varrónő. Eközben mellékesként klubokban énekelt és szerepelt is, ahonnan végül az első, vagyonosabb szeretőjét is sikerült beszereznie, aki támogatta őt anyagilag az álma megvalósításához.
  • Azok, akik behatóbban foglalkoztak Chanel életével, úgy hiszik, hogy a beceneve, Coco is ebből az időből származik. A klubokban két dalt tudott összesen: a Coco reco-t és a Qui qu'a vu coco-t.
  • Chanel soha nem mondta el az igazságot a származásáról. Történészek rántották le a leplet arról, hogy honnan is jött az akkori divatvilág legmeghatározóbb személyisége.
  • A legtöbb szeretője a felsőbb körökből került ki. Kivétel nélkül az összes férfi támogatta őt anyagilag és szociálisan is, értve ezalatt, hogy Chanelnek őáltaluk volt belépése az arany és a csillogás világába.
  • Sokan nem tudják róla, de (főleg élete vége felé) morfiumfüggő volt. Barátnőjével, Misia Serttel többször tartottak ferde partikat.
  • A Chanel Nr. 5 miatt körülbelül 20 évig perelte a parfüm előállítóit és terjesztőit, a Wertheimer-testvéreket. Az akkori náci törvényre rámutatva próbálta megszerezni a fivérektől a céget, ugyanis nem Coco volt a parfüm kizárólagos tulajdonosa. A fivérek azonban fel voltak erre készülve, és a parfüm joga tulajdonképpen egy ismerősükhöz került, aztán később vissza hozzájuk. Ha valaki ránéz most a Chanel-házra, láthatja, hogy még mindig a Wertheimerek a tulajdonosok.
  • Bizonyítékok támasztják alá, hogy náci kémként dolgozott. Abwehragent 7124 volt a kódja és Walter Schellenbergnek jelentett, aki akkor az SS parancsnoka volt.
  • A második világháború alatt végig a Ritzben lakott. Az ott lakás csak a magas rangú náci tisztek kiváltsága lehetett.
  • A háború után többször kikérdezték és megvádolták, a tárgyalás és a vádak alól viszont végül sikeresen kibújt, hála akkori befolyásos ismerőseinek, többek között Winston Churchillnek.

 

Ha szeretnél naprakész lenni az újonnan felkerült tartalmakból (és még sok másból!), kövess be a következő platformokon:

Facebook: Varázskert Művészet és Design

Instagram: adriennekoehazi

Pinterest: Adrienne K.

Várlak szeretettel!

 

Forrás:

Laura Murciello - Coco Chanel. Biography of the World's Most Elegant Woman: Learn About the Life and Adventures of Coco Chanel, San Francisco 2012.

Johanna Gibbon - Coco Chanel, WMR Productions, London 2011.

 

Kép:

Coco Chanel 1936-ban, Süddeutsche.de

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskertmuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr7915487892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása