by adriennekoehazi

AdriaDesign

Napi inspiráció - 15. nap

Gustav Klimt - Nuda Veritas

2020. április 05. - adriennekoehazi

A mai napon Bécs ünnepelt festőművészét, Gustav Klimtet hoztam nektek. Bizonyára mindenkinek ismerős a Csók című képe, amit a bécsi Belvedere kastélyban tudtok megtekinteni. Ezúttal viszont nem azt a festményt hoztam nektek, hanem az én személyes kedvencemet: a Nuda Veritast, avagy a Meztelen Igazságot.

Ismert tény, hogy Klimt rettentően szeretett nőket (pucér vagy ruhás, teljesen mindegy) festeni. Ha végignéztek egy Klimt-katalógust, nyolcvan százalékban nem is található benne más, csak női alakok tömkelege.

5.jpeg

Az igazság allegórikus meztelen nőalakja fölött Friedrich Schiller pár sora olvasható: „Ha nem vagy képes arra, hogy mindenkinek megfelelj a tetteiddel és a művészeteddel, akkor tegyél boldoggá csak pár embert. Veszélyes az, ha mindenkinek tetszelegni akarsz.”

Ami engem mindig lenyűgözött a képpel kapcsolatban, az a nőalak és a tükör közötti kapcsolat. A nő tekintete a semmibe réved, az arckifejezése nekem kissé mindig tébolyodottnak tűnt. A szeme viszont mintha két apró tükör lenne… Ti mit gondoltok erről?

 

Ha szeretnél naprakész lenni az újonnan felkerült tartalmakból (és még sok másból!), kövess be a következő platformokon:

Facebook: Varázskert Művészet és Design

Instagram: adriennekoehazi

Pinterest: Adrienne K.

Várlak szeretettel! 

 

Kép forrása: Wikimedia Commons

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskertmuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr8515573394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása