by adriennekoehazi

AdriaDesign

Sine Cerere et Baccho friget Venus

Ceres és Bacchus nélkül Vénusz is megfagy

2020. március 13. - adriennekoehazi

Ahogy az előző bejegyzésemben bemutattam (ide kattintva éred el), Rubens igencsak szeretett másolgatni illetve régi idők mestereinek képet vagy épp antik szobrok alapján újra alkotni és a saját festményeibe beleágyazni az ott megjelenített szereplőket.

De nem csak itt talált rá az inspirációra. A második felesége, Helene Fourment-t gyakorta megörökítette a képeiben, Helene többször is feltűnik például Vénusz szerepében.

Az előző bejegyzésemben említettem egy Vénusz-ábrázolási módot, a Venus frigidát, ami Terentius római történetíró egyik művére vezethető vissza: „Sine Cerere et Baccho friget Venus” avagy Ceres és Bacchus nélkül Vénusz megfagy. Magyarul, ha nincs bor és étel, a szerelem sem tud kivirágozni.

Egy másik ábrázolásmód, ami Rubens idejében, de előtte is, szintúgy elterjedt volt, a Venus pudica, vagyis a szerény Vénusz, aki épp eltakarja az intim testrészeit. Gondolom, mindenkinek megvan Botticelli képe, ami Vénusz (vagy Aphrodité) születését mutatja be.

1199px-sandro_botticelli_la_nascita_di_venere_google_art_project_edited.jpg

Rubens is sokszor felhasználta Vénuszt a műveiben, ráadásul a felesége után ábrázolva. A legismertebb képe talán a Bundácska, ami a festő fiatal feleségét ábrázolja fürdés előtt.

426px-peter_paul_rubens_019.jpg

Ez a kép hihetetlenül intim módon ábrázolja az ifjú feleséget. A Vénusz-ábrázolásmód jellemzői is fellelhetők rajta, ahogy Helene kissé nemtörődöm módon igyekszik magát eltakarni a kezével és a bundával, amit visel.

Itt láthatjuk, hogy a határ eléggé elmosódik Rubens felesége és a római istennő között. Vannak azonban olyan festmények, ahol Helene ténylegesen Vénusz szerepébe bújik. Mutatnék pár példát:

rubens_judgement_of_paris.jpg

A másik festményt sajnos csak a Prado oldaláról tudom megmutatni. Ide kattintva érheted el! Helene a két istennő között középen látható.

A Wikimedia Commons oldalán rá tudsz nagyítani a beszúrt képre is, ezt pedig itt nézheted meg! A hasonlóság szinte megkerülhetetlen, Helene a kép bal oldalán található, ő az egyetlen, aki szembefordul a nézővel.

 

Ha szeretnél naprakész lenni az újonnan felkerült tartalmakból (és még sok másból!), kövess be a következő platformokon:

Facebook: Varázskert Művészet és Design

Instagram: adriennekoehazi

Pinterest: Adrienne K.

Várlak szeretettel! 

 

Forrás:

Gerline Gruber, Sabine Haag, Stefan Weppelmann, Jochen Sander - Rubens. Kraft der Verwandlung (katalógus a 2017-es KHM-beli kiállításhoz), 2017

 

Képek:

Sandro Botticelli - Vénusz születése: Wikimedia Commons, szerző: Google Art Projects

P. P. Rubens - Bundácska, Wikimedia Commons, szerző: The Yorck Project, 10.000 Meisterwerke der Malerei

P. P. Rubens - Párisz ítélete, Wikimedia Commons, szerző: National Gallery London

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskertmuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr615487858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása