by adriennekoehazi

AdriaDesign

Könyvajánló - Jodi Picoult

Ítélet

2020. július 13. - adriennekoehazi

Sziasztok!

A mai nap az egyik kedvenc írómat hoztam nektek, Jodi Picoultot. A történetei mindig nagy hatással vannak rám és mindig újabb és újabb nézőpontot nyújtanak egy-egy elbeszélés feldolgozásához. Picoult a könyveiben általában elég érzékeny témákat érint és feszíti azokat a végsőkig.

covers_489323.jpg

A mai nap az Ítélet c. könyvéről szeretnék beszélni nektek.

A könyv főszereplője Jack, egy középiskolai tanár, akit molesztálás vádjával bélyegeztek meg. Picoult elég mélyen belemerül az ő sztorijába és elmeséli nekünk mindkét oldalt: Jacket, aki valójában az egész történet során csödörből vödörbe esik és fiatal lányok hadát, akik képesek bármit megtenni annak érdekében, hogy a saját igazságuk legyen az abszolút igazság.

Az ezúttal a 21. században tartott boszorkányüldözés során nem egy nő, hanem egy férfi volt az áldozat.

william_powell_frith_the_witch_trial.jpg

Igaz, hogy William Powell Frith festményén egy nő van a középpontban, de ez ne tévesszen meg senkit: ha nem is nagy számban, de férfiakat is kiáltottak ki boszorkánynak.

A 14-15. században boszorkánynak elsősorban azokat az embereket kiáltották ki, akik nem a kereszténységet, hanem valamilyen más vallást gyakoroltak. Az egyház szokásai szerint a boszorkányságot valami más bújtatására találták ki. A boszorkányokkal kapcsolatos tudnivalók rendszerezésre kerültek, a boszorkányokat általában démoninak hitt tulajdonságokkal ruházták fel, úgymint méregkeverés, szemölcsök vagy bibircsókok, igézések.

A pogányok, vagy azok, akik az egyházzal szemben meglepő hatalomra és befolyásra tettek szert, a megvádolt áldozatok között voltak. Ez a nép között egészen elharapózott: gyakorlatilag bárki bárkit megvádolhatott boszorkánysággal.

Picoult könyvében is valami hasonló történt: Jack, akinek alapból nem volt makulátlan múltja, bekerült egy olyan közösségbe, akik már pelenkáskoruk óta ismerték egymást: egyszóval Jack tökéletes áldozata lett a vádaknak.

Picoulthoz hűen rengeteg csavart kapunk a történet során, fény derül a kisvárosiak legsötétebb titkaira is, a befejezés pedig… Nos, a befejezés pedig szokás szerint hátborzongató. A legrosszabb, hogy Picoult az utolsó egy oldalba már semmi természetfelettinek hitt dolgot nem csempészett be, ott az egyszerű emberi gyarlóság állt a középpontban és pecsételte meg a szereplők sorsát.

 

Ha szeretnél naprakész lenni az újonnan felkerült tartalmakból (és még sok másból!), kövess be a következő platformokon:

Facebook: Varázskert Művészet és Design

Instagram: adriennekoehazi

Pinterest: Adrienne K.

Várlak szeretettel! 

 

Forrás:

Könyv borítóképe: moly.hu

William Powell Frith festménye: Wikimedia Commons

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskertmuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr215912994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása