by adriennekoehazi

AdriaDesign

Művészettörténeti Kisokos: Jézus Krisztus pantokrátor

2020. május 31. - adriennekoehazi

Új bejegyzéssorozatot gondoltam ki, ami vasárnaponként fog megjelenni. Az oldal (és a blog) nem titkolt célja, hogy közelebb hozzalak benneteket a művészettörténethez. A bejegyzéssorozat címe Művészettörténeti Kisokos lett, ami annyit tesz, hogy minden héten egy művészettörténeti fogalmat fogok nektek hozni, amit röviden bemutatok, majd pedig vizuálisan is megjelenítek, tehát képeket fogok nektek hozni, hogy könnyebben megjegyezhetőek legyenek.

Remélem, élvezni fogjátok ezt is! A tervezet szerint vasárnap délelőtt 10-kor fog kikerülni minden héten egy bejegyzés. És igen, a mai nap kicsit megcsúsztam vele, de a hónapban ez nem lesz már probléma.

Szóval, első hét, első fogalom: a pantokrátor. Ez a fogalom Jézus egyik megjelenítési módjához kapcsolódik: nektek is megvannak a bizánci ikonok, ugye? Ahol Krisztus frontálisan szembenéz velünk, egyik kezével áldást oszt, a másikban általában az evangéliumot tartja.

A pantokrátor szó eredetileg görög, jelentése „mindenható” vagy „a mindenség ura”. Eredetileg Zeusz neve mellé biggyesztették, aztán a Biblia görög fordításában Jézus neve mellett is megjelent.

Ez az ábrázolási móddal leginkább ortodox templomokban találkozhatunk. Fontos Jézus Krisztus isteni mivolta és a föld fölötti megváltó uralma.

De most következzenek a képek: egy bejegyzésemben megjelent a genti oltár a van Eyck fivérektől, itt Krisztus mint pantokrátor került megfestésre.

lamgods_open.jpg

A második kép a Hagia Sophiából való.

800px-christ_pantocrator_mosaic_from_hagia_sophia_2744_x_2900_pixels_3_1_mb.jpg

A harmadik a Cefalu-i székesegyházból, Szicíliából.

1024px-cefalu_christus_pantokrator.jpg

A negyedik kép pedig a római Santa Pudenziana templomból, egyenesen a negyedik századból.

mosaico_di_cristo_in_trono_tra_gli_apostoli_e_le_ss_prudenziana_e_prassede_410_dc_ca_01.jpg

Természetesen nemcsak templomokban találkozhatunk Krisztus pantokrátor-mozaikokkal, hanem ikonokon is, mint ahogy ezt egy orosz tűzzománc remekművön láthatjuk.

russian_jewelled_icon_of_christ_pantocrator.jpg

Ha szeretnél naprakész lenni az újonnan felkerült tartalmakból (és még sok másból!), kövess be a következő platformokon:

Facebook: Varázskert Művészet és Design

Instagram: adriennekoehazi

Pinterest: Adrienne K.

Várlak szeretettel!

 

 

 

Képek forrása:

Genti oltár: Wikimedia Commons

Hagia Sophia: Wikimedia Commons

Szicília: Wikimedia Commons

Róma: Wikimedia Commons

Orosz ikon: Wikimedia Commons

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskertmuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr1915677686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása