by adriennekoehazi

AdriaDesign

Heti inspiráció - Jan Brueghel

Jan Bruegel - Virágok kerámiavázában

2020. május 12. - adriennekoehazi

A mai napon is virágokat hoztam nektek: ezúttal azonban a kontextus kicsit más. A csendéletek, virágos-növényes témájú képek gyönyörűek tudnak lenni. Most azonban nézzünk a téma mögé!

jan_brueghel_flowers_in_a_ceramic_vase.jpg

Vegyük példának a nagy virágfestő, Jan Brueghel képét: a felépítés rendkívül egyszerű. Ilyen-olyan virágok egy vázában egy asztalon (vagy épp a földön?), sötétbe vesző háttér. Én egyáltalán nem vagyok nagy virágszakértő, azt viszont még én is látom, hogy Brueghel képén mindenféle virág megtalálható: ezerféle növényt láthatunk itt – liliomot, bazsarózsát, császárkoronát, íriszt.

Ha kicsit belemélyedünk a dologba, könnyen rájöhetünk, hogy kizárt dolog, hogy a festményen megjelenített növények egy időben, évszakban virágozzanak – ez is az ilyesfajta csendéletek egyik ismérve.

Aztán vessetek egy pillantást a padlólapra, amin a váza áll: lehullott növényeket és csúszómászó rovarokat láthatunk.

A festő tulajdonképpen az épp virágzó növények pillanatnyi szépségét örökítette meg: a bogarak és az elhullott szirmok megmutatják nekünk a jövőt, ugyanis ez a virágzás lassan az enyészeté lesz, nem fog örökké tartani.

A csendéletekhez szorosan hozzátartozik ez a vanitas-gondolat, ami az elmúlást igyekszik megjeleníteni.

 

Ha szeretnél naprakész lenni az újonnan felkerült tartalmakból (és még sok másból!), kövess be a következő platformokon:

Facebook: Varázskert Művészet és Design

Instagram: adriennekoehazi

Pinterest: Adrienne K.

Várlak szeretettel!

 

Kép forrása: Wikimedia Commons

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskertmuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr815644518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása