by adriennekoehazi

AdriaDesign

Napi inspiráció - 38. nap

Tintoretto - Zsuzsanna

2020. április 29. - adriennekoehazi

A mai nap egy újabb meztelen nőt hozok nektek, újabb bibliai háttértörténettel. Zsuzsanna gyönyörű asszony volt, aki éppenséggel nem követett el semmit, akárcsak Betsabé, azon kívül, hogy a saját, zárt kertjében fürdőzött. A képen is látható két vénember azonban megleste a csodaszép Zsuzsannát és kényszeríteni akarták, hogy velük háljon, máskülönben mindenkinek azt hazudják, hogy a dolog amúgy is megtörtént. Zsuzsanna tisztában volt azzal, hogy hiába erőszakoskodnak vele, ha belemegy, ha nem, az mindenféleképpen az ő hibája lesz. Akkoriban a nemi erőszak mindig a nő hibája volt. Ha meg még teherbe is esett, az csak annyit jelentett, hogy élvezte is, máskülönben a várandósság nem lett volna lehetséges. Jó kis kilátások, nem igaz?

Zsuzsanna végül döntött, nemcsak hogy nemet mondott a két vénnek, akkorát sikoltott, hogy a szolgálói rohantak hozzá, hogy végül ebben a kompromittáló helyzetben találjanak rá. Zsuzsanna azonban megmenekült a későbbiekben, ugyanis a két öreg a bírónak különbözőképpen mesélte el a kitalált történetet, így nyilvánvalóvá vált, hogy Zsuzsanna ártatlan.

jacopo_robusti_called_tintoretto_susanna_and_the_elders_google_art_project.jpg

A festmény azonban mást sugall: adva van egy paradicsomhoz hasonló kert állatokkal és rengeteg zölddel, már rémlik is Éva bűne, ugye? Adva van ezen kívül a meztelen Zsuzsanna, aki cseppet sem tűnik olyan visszafogott és istenfélő asszonynak, ahogy azt a Biblia sugallni szeretné: épp magát szemléli a tükörben, előtte pedig szanaszét aranyékszerek hevernek, utalva a nő hiúságára.

A két öreg szinte komikus módon leskelődik a futórózsa mögül: kérdés, hogy a távolabb lévő lát-e egyáltalán valamit, olyan messze van. A másik kopasz fején pedig megcsillan a napsugár.

 

Ha szeretnél naprakész lenni az újonnan felkerült tartalmakból (és még sok másból!), kövess be a következő platformokon:

Facebook: Varázskert Művészet és Design

Instagram: adriennekoehazi

Pinterest: Adrienne K.

Várlak szeretettel!

 

A kép forrása: Wikimedia Commons

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskertmuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr1915644468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása