by adriennekoehazi

AdriaDesign

Napi inspiráció - 30. nap

Giotto di Bondone - Júdás csókja

2020. április 21. - adriennekoehazi

A páduai Arena kápolna freskóinak egy részét Giotto di Bondone készítette a reneszánsz kezdetén, a 14. század elején. Ebből a freskósorozatból a Júdás csókja volt mindig is a kedvencem. Számomra mindig ez a kép jelképezte igazán az itáliai reneszánsz hajnalát.

Sajnos mostanra a festék és úgy általánosságban a freskók állaga elég kopott, néhány képrészlet szinte teljesen eltűnt vagy csak restaurátorok munkájának köszönhető, hogy most is megtekinthető.

1024px-giotto_scrovegni_-31-_kiss_of_judas_1.jpg

Ami a legjobban lenyűgözött a Júdás csókjában, az mindig is a kompozíció volt. A kép meglehetősen mozgalmas (bár azért ne hasonlítsuk egy barokk festményhez), minden szegletében történik valami. A kép középpontjában természetesen Júdás és Krisztus található. Krisztus és még pár kísérője arany glóriával van kiemelve. Giotto az úgynevezett izokefália módszerét alkalmazta, ami annyit tesz, hogy minden alak feje egy vonalban található. Ezen kívül még érdekes lehet a kép középpontját, vagyis Krisztus és Júdás csókját átszelő ív, ami bal oldalon fent a felemelt fáklyával kezdődik és jobb oldalon lent pedig az egyik szereplő kinyújtott karjával ér véget.

Egyszóval, az Arena-kápolna egyértelműen bakancslistás hely nálam.

 

Ha szeretnél naprakész lenni az újonnan felkerült tartalmakból (és még sok másból!), kövess be a következő platformokon:

Facebook: Varázskert Művészet és Design

Instagram: adriennekoehazi

Pinterest: Adrienne K.

Várlak szeretettel! 

 

Kép forrása: Wikimedia Commons

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskertmuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr515605392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása