by adriennekoehazi

AdriaDesign

Napi inspiráció - 27. nap

Cindy Sherman - Untitled Film Stills

2020. április 19. - adriennekoehazi

Szőke nő a tükör előtt pózol magának. Sztereotip nőkép, szőke haj, csábító mozdulat. Igazi álarcosbál, nem igaz?

1_19.jpg

Sherman, aki fényképészként és filmrendezőként vált híressé a 80-es évek Amerikájában, 1977 és 1980 között dolgozott az Untitled Film Stills nevű sorozatán, ahol a mozivásznon megjelenített nőtípusok bőrébe bújt. Hiszen mindegyik képénél úgy tűnik, mintha egy-egy filmrészletet látnánk, nem igaz?

A képünk főszereplője, a szőke parókában és egy szál törülközőben parádézó Sherman teste eltűnik az anyag alatt. Vajon mennyi köze van a Hollywood-i ideálhoz? A tükörképe tökéletes, finom, ránctalan arcbőr, szőke bubifrizura és csábító arckifejezés.

Viszont mit látunk akkor, ha az egész képet vesszük szemügyre és nem csak a fiktív módon megalkotott tükörképet? Egy teljesen hétköznapi fürdőszobát, mosdókagylót két fogkefével és szemeteskukával. 

A képnek más címet is adhatnánk: Hogy készül a nő? Hajfestékkel, sminkkel és alakformáló harisnyával, természetesen. Hollywood előír egy nőideált, ami minden mozifilmben visszaköszön. Mennyi köze lehet ennek a valósághoz? Sherman tükörképes fotója erre a problémára világít rá.

 

Kép forrása: Icon-Icon

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskertmuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr3915603172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása