by adriennekoehazi

AdriaDesign

Napi inspiráció - 18. nap

Albrecht Dürer önarcképe

2020. április 08. - adriennekoehazi

Dürer önarcképe mindig is nagy hatást gyakorolt rám: annyira magabiztosan ábrázolja önmagát, nézzétek, ahogy mosolytalan arccal áll „a kamera előtt”, a ruhája a legújabb divat szerint készült és nagyon jó minőségű, de ami a legfontosabb, hogy az egész festmény a Krisztus-ábrázolásmódra hajaz. A hosszú haj, a szakáll, ami nagyjából a negyedik századtól kezdett elterjedni a Krisztus-illusztrációknál (mi is hosszú hajjal képzeljük el mindig, nem igaz?). De a legfeltűnőbb a kéztartása, amit összehasonlíthatunk a Krisztus-képeken megszokott áldás gesztusával. Vagy Dürer egyszerűen csak a prémgallért igazítja a kabátján?

800px-albrecht_durer_1500_self-portrait_high_resolution_and_detail.jpg

A második képen egy rajzot láthattok róla, amit szintúgy önmagáról készített, 13 éves korában. A harmadikon pedig 26 éves korában szemlélhetjük meg, akkoriban nyitotta meg a műhelyét és már túl volt egy itáliai utazáson. Itt is, mint a Krisztus-féle önarcképén szemrevételezhetjük azt a magabiztosságot, ahogy megfestette önmagát, attól függetlenül, hogy ezt elég idealizált módon tette.

self-portrait_at_13_by_albrecht_durer.jpg

9_evf_27tema_1-durer-onarck_nagy.jpg

 

Ha szeretnél naprakész lenni az újonnan felkerült tartalmakból (és még sok másból!), kövess be a következő platformokon:

Facebook: Varázskert Művészet és Design

Instagram: adriennekoehazi

Pinterest: Adrienne K.

Várlak szeretettel! 

 

Kép forrása:

Krisztus-kép: Wikimedia Commons

13 évesen: Wikimedia Commons

26 évesen: Sulinet Tudásbázis

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskertmuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr7015593262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása