by adriennekoehazi

AdriaDesign

Napi inspiráció - 4. nap

Caspar Ulich - Handstein Krisztus feltámadásával

2020. március 25. - adriennekoehazi

Ezúttal nem egy festményt, hanem egy különleges szobrot hoztam nektek. Ehhez hasonló műtárgyakat kevés helyen, tudomásom szerint csak Ausztriában és Németországban tudtok megtekinteni. Ha útba esik Bécs és azon belül is a Szépművészeti Múzeum, ott a Kunstkammer nevezetű szárnyban jó pár hasonló anyagból készült művet pillanthattok meg.

letoltes.png

A probléma ott kezdődik, hogy mind a mű előállítása és mind a neve területileg annyira behatárolt, hogy gyakorlatilag nem nagyon tudom lefordítani nektek, mit is jelent az, hogy Handstein. A legtöbb darab a manierizmus korszakából, nagyjából a 16. századból származik egy Joachimsthal nevezetű helyről, ami Csehországban található és akkoriban a Habsburgok birodalmához tartozott.

Ha felmentek a múzeum oldalára és ott ránagyítotok a képekre, meg tudjátok vizsgálni a részleteket. Az érc, amiből a mű készült, hihetetlen aprólékossággal lett kifaragva. A darab egyik felének a témája Krisztus feltámadása, a másik felén pedig egy történelmi eseményt, méghozzá V. Károly német-római császár és I. Ferenc francia király találkozását örökíti meg, ami valójában ilyen formában soha nem történt meg.

letoltes_1.png

Érdemes megnézni, ahogy az aranyműves Caspar Ulich az előtérben megjelenő alakokat és tárgyakat majdhogynem 3D-s formában adja vissza, miközben ahogy egyre megyünk hátrább, úgy válnak ezek a figurák egyre laposabbá és mosódnak bele az ércdarab természetes felületébe.

Amire még érdemes egy pillantást vetnetek, az Krisztus alakja. A szobor nagy részénél a művész meghagyta az érc színét, itt viszont polírozás segítségével ezüstössé fényesítette a feltámadó Krisztust, még jobban kiemelve ezáltal az alakot a háttérből.

letoltes_2.png

Több képet itt találhattok: https://www.khm.at/objektdb/detail/90155/?offset=14&lv=list

Érdemes végig nézni, mennyire részletesen kidolgozott darabról van szó!

 

Ha szeretnél naprakész lenni az újonnan felkerült tartalmakból (és még sok másból!), kövess be a következő platformokon:

Facebook: Varázskert Művészet és Design

Instagram: adriennekoehazi

Pinterest: Adrienne K.

Várlak szeretettel! 

 

Képek forrása: KHM Wien

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskertmuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr3915543816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása