by adriennekoehazi

AdriaDesign

Heti inspiráció - Magyar Anjou-legendárium

2020. július 13. - adriennekoehazi

Sziasztok!

A Magyar Anjou-legendárium egy a 14. század elején megalkotott kódex, ami nagyon fontos szerepet játszik Közép-Európa középkori-reneszánsz művészetében. A pergamen-lapokból összeállított legendárium – ahogy a neve is sugallja, az Anjou család számára fontos szentek legendáit tartalmazza, úgymint Szent Gellért és Szent László.

szent_gellert_2.jpg

szent_laszlo_legenda.jpg

A miniatúrák kézzel készültek és temperával kerültek megfestésre. Az illuminátor Károly Róbert udvari festője, Hertul mester volt, a legendák írója pedig Roberto da Mileto. Fontos azonban, hogy ebben a kódexben inkább a képek játszanak nagyobb szerepet, a szöveg csak mint képaláírás tűnik fel.

A kódex lapjai a világ több nagy gyűjteményében megtalálhatóak, 104 darab lap a római Vatikáni Apostoli Könyvtárban található.

szent_laszlo_legenda_2.jpg

Gyönyörű, igényes munka, nem igaz?

szent_laszlo_legenda_4.jpg

 

Ha szeretnél naprakész lenni az újonnan felkerült tartalmakból (és még sok másból!), kövess be a következő platformokon:

Facebook: Varázskert Művészet és Design

Instagram: adriennekoehazi

Pinterest: Adrienne K.

Várlak szeretettel! 

 

Képek forrása: Wikimedia Commons

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskertmuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr1315921376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása