by adriennekoehazi

AdriaDesign

Művészettörténeti Kisokos: Pentimento

2020. június 02. - adriennekoehazi

A pentimento, többes számban pentimenti olasz szó, ami annyit tesz, hogy meggondolta magát. A művészettörténetben az alkotás folyamon sokszor van az, hogy a művész meggondolja magát, átjavít bizonyos részleteket a képen, vagy éppenséggel az előre elkészített vázlatot változtatja meg.

Bizonyos technológiával elérhető, hogy mi is rejtőzik a festékréteg alatt. Rengeteg érdekes információmorzsára bukkantak így a művészettörténészek.

Mutatnék pár példát. Az Arnolfini kettősportré is hordoz magában ilyesfajta lenyomatokat, ott a férfialak kéztartása került változtatásra.

tumblr_lnmdrniuz11qjioz4.jpg

Másodiknak a heti inspirációs bejegyzéseimből már ismert Betsabét hoztam nektek, amit Rembrandt alkotott meg és jelenleg a párizsi Louvréban található. Izgalmas felfedezés, ugyanis látszik, hogy Betsabé arca és pillantásának iránya lett átdolgozva: amit most, a végleges változaton látunk, nem más, mint Betsabé a gondolataiba merülve. Az eredeti tervezeten azonban a pillantása teljesen másfelé irányult volna, megdöntve ezzel a kép sejtelmességét.

wrgsdfh.JPG

bb.JPG

b.JPG

Az utolsó kép, amit mutatnék nektek, Hans Holbeintól a Darmstadti Madonna. Itt látszik, hogy a jobb oldalon térdeplő női alak eredetileg hasonló módon viselte volna a fejfedőjét, mint ahogy a mellette lévő nő látható most a képen.

darmstadt_madonna_by_hans_holbein_the_younger.jpg

dd.JPG

Ezen kívül a bal oldalon lent a kisgyermeket vigyázó kéz tartása is változtatásra került.

darm.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskertmuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr7215731166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása