by adriennekoehazi

AdriaDesign

Művészettörténeti Kisokos: Plein air

2020. május 12. - adriennekoehazi

A plein air egy francia szóösszetétel, ami nem mást jelent, mint a szabadban való festést. Gondolom, Neked is rögtön Monet vízililiomai jutottak eszedbe.

5_claude_monet_seerosenteich333_1200x0.jpg

Igen, Franciaországban Claude Monet volt az első azon festők között, akik a kinti festegetést preferálták. Ez ugyebár jóval nehezebbnek számított, mint a műterembeli, tökéletesen megvilágított alkotás, ahol a fények sosem változnak, illetve ugyebár a modell sem. Kint, a természetben azonban a szél folyton bele-belekapott a fák lombjába, a fény pedig pillanatról pillanatra máshogy esett.

Ezen kívül pedig ebben az időben kezdtek a hordozható festéktubusok gyártásához, tehát a vásznat, a festékeket, az ecseteket jóval egyszerűbb volt hozni-vinni.

Monet egyik ismertebb alkotása a szénaboglya, amit többször is megörökített. Napfény, hó, hajnal, napnyugta, kora délután… Nézd csak a képeket, bár a „modell” ugyanaz, mégis teljesen mások a színek és a megvilágítás! Milyen izgalmassá tud válni egy mezei szénaboglya, nem igaz?

claude_monet_haystack_morning_snow_effect_meule_effet_de_neige_le_matin_1891_oil_on_canvas_65_x_92_cm_museum_of_fine_arts_boston.jpg

claude_monet_haystack_end_of_the_summer_morning_1891_oil_on_canvas_louvre_paris_france.jpg

wheatstacks_end_of_summer_1890-91_190_kb_oil_on_canvas_60_x_100_cm_23_5-8_x_39_3-8_in_the_art_institute_of_chicago.jpg

A teljes sorozatot itt tudjátok megnézni.

A következő képen pedig egy igazi érdekességet mutatnék: Monet nemcsak a szárazföldön szeretett festeni, hanem hajón is.

edouard_manet_010.jpg

 

Ha szeretnél naprakész lenni az újonnan felkerült tartalmakból (és még sok másból!), kövess be a következő platformokon:

Facebook: Varázskert Művészet és Design

Instagram: adriennekoehazi

Pinterest: Adrienne K.

Várlak szeretettel!

 

Képek forrása:

Claude Monet: Vízliliomok - Albertina

Monet: Szénaboglya reggeli hóban - Wikimedia Commons

Monet: Szénaboglya a nyár végén, reggel - Wikimedia Commons

Monet: Szénaboglyák nyár végén - Wikimedia Commons

Édouard Manet: Claude Monet műterme egy bárkán - Wikimedia Commons

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskertmuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr8815685858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása