by adriennekoehazi

AdriaDesign

Napi inspiráció - 37. nap

Rembrandt - Bathseba

2020. április 28. - adriennekoehazi

Rembrandt Bathsebája rendkívül érdekesen összeállított festmény. De ki is az a Bathseba? Bathseba, vagyis Betsabé Dávid király felesége volt és Salamon anyja. Az ószövetségbeli történet elmeséli, hogyan pillantotta meg Dávid az erkélyéről a meztelenül fürdőző Bathsebát, hogyan varázsolta el annak szépsége és hívatta végül magához a nőt.

Egy probléma azonban adódott, nem is kicsi: Bathseba már férjnél volt. Dávid persze nem félt megtenni a szükséges lépéseket, és miután a frontra küldte Bathseba párját, aki végül meg is halt, ő feleségül vehette a már terhes asszonyt.

Isten nem nézte jó szemmel a működését, ezért az első fiuk halva született.

A bibliai történet nem említi, hogy Bathseba bármikor is levelet kapott volna, a vizuális történetmesélésben a 16. századi Hollandiában azonban ez egy igencsak elterjedt ábrázolási mód volt. Az eredeti sztorihoz képest az is más, hogy Bathseba nem a kertjében, hanem bent, a toalettjében fürdőzik.

rembrandt_harmensz_van_rijn_016.jpg

Rembrandt Bathsebájának haloványan megvilágított tejfehér bőre uralja a kompozíciót. A csillogó ékszerek, amik a karján és a hajában találhatóak, csak ráerősítenek arra a tényre, hogy Bathseba nem egyszerű, szegény asszony. A tekintetét követve úgy tűnik, mintha a szolgáját nézné, azonban ha ránagyítunk, nyilvánvalóvá válik, hogy Bathseba nem néz senkire, a tekintete a semmibe mered. Vajon mire gondolhat? Mi volt a levélben, ami ennyire elvette a szavát?

Bathseba ekkor valószínűleg már tudta, hogy kénytelen hűtlenséget elkövetnie a férjével szemben, hiszen egy király parancsát senki nem tudja csak úgy megkerülni. Vajon ez volt az, ami ennyire megbotránkoztatta? Vagy épp élvezte, hogy a leghatalmasabb férfi e vidéken szemet vetett rá?

Bathseba gondolatai a bibliai történetben sehol nem kaptak helyet.

 

Ha szeretnél naprakész lenni az újonnan felkerült tartalmakból (és még sok másból!), kövess be a következő platformokon:

Facebook: Varázskert Művészet és Design

Instagram: adriennekoehazi

Pinterest: Adrienne K.

Várlak szeretettel!

 

Kép forrása: Wikimedia Commons

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskertmuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr7215644460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása