by adriennekoehazi

AdriaDesign

Napi inspiráció - 3. nap

Rogier van der Weyden - Krisztus levétele a keresztről

2020. március 24. - adriennekoehazi

Ezúttal jó nagyot ugrok vissza az időbe, méghozzá a 15. század elejére, Rogier van der Weyden németalföldi festő Krisztus levétele a keresztről című képére. Mindig is nagy kedvencem volt ez a korszak, ugyanis a festmények annyira komplikáltan voltak megfestve, annyira egymásba folyt az ezerféle jelentés és allegória, hogy a művészettörténészek máig nem tudják eldönteni, melyik vonása a képnek nem jelent éppenséggel semmit.

1024px-weyden_deposition.jpg

Ami elsőnek feltűnik, az az S-vonulat, ami egyrészt Krisztus testén, másrészt pedig az épp ájulni készülő Márián ismétlődik. Ez adja meg a kép középpontját, ez vezeti a tekintetünket. A hullámzó, hihetetlenül aprólékosan kidolgozott ruhaanyagok, a kontrasztos színek, a gyászoló vagy épp magukba forduló arckifejezések teszik teljessé a festményt. A nem mindennapi forma is keretbe foglalja a történést: máig nem tudni pontosan, hogy az oltár többi része hol lehet, vajon teljesen elpusztultak vagy valamelyik magángyűjteményben, váralagsorban leledzenek?

 

Ha szeretnél naprakész lenni az újonnan felkerült tartalmakból (és még sok másból!), kövess be a következő platformokon:

Facebook: Varázskert Művészet és Design

Instagram: adriennekoehazi

Pinterest: Adrienne K.

Várlak szeretettel! 

 

Kép forrása: Wikimedia Commons

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskertmuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr8215543806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása