by adriennekoehazi

AdriaDesign

Heti inspiráció - A genti oltár

Hubert és Jan van Eyck világa

2020. május 19. - adriennekoehazi

Ezen a héten a genti oltárt hoztam nektek a van Eyck-testvérektől, akik a 15. század elején hatalmas sikert arattak ezzel a munkájukkal. Sajnos a flandriai táblaképfestészetről mindmáig meglepően kevés információ és dokumentáció van, ezért nem lehet biztosra megállapítani, hogy melyik testvér mit festett. A mostani irodalom szerint Hubert kezdte el a képet, végül Jan volt az, aki befejezte (és elméletileg többet is dolgozott rajta, mint a bátyja).

Az egyszerű hétköznapokon az oltár csukott állapotban található: itt láthatunk pár bibliai alakot (és történést), illetve a két személyt, akik megrendelték anno a van Eyck-fivérektől a szárnyas oltárt.

800px-lamgods_closed.jpg

Nyitott állapotban újabb képeket kapunk, Ádámmal és Évával kezdve a bárány imádásán keresztül Jézust pantokrátor mivoltában. Az oltárt mellesleg nemrég restaurálták átfogóan, ha esetleg valamikor Gentben járnátok, a St. Bavo székesegyházban találjátok!

Érdemes felugrani a Wikipédiára és megnézni részleteiben is az alkotást, ugyanis lenyűgözően aprólékos és kidolgozott!

lamgods_open.jpg

 

Ha szeretnél naprakész lenni az újonnan felkerült tartalmakból (és még sok másból!), kövess be a következő platformokon:

Facebook: Varázskert Művészet és Design

Instagram: adriennekoehazi

Pinterest: Adrienne K.

Várlak szeretettel! 

 

Képek forrása: Wikipédia

A bejegyzés trackback címe:

https://varazskertmuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr5615662266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása